tinasurfazavas

Gajbice in reciklaža

9 komentarjev

Na našem ogromnem balkonu so se letos posušile maline (ki mi jih je Majcha prijazno darovala) in sredi poletja je preminil še pehtran. Ni mi jasno ali je bil preveč ali premalo zalit. Bazilika je supertruper uspevala, ko smo ugotovili, da ji moramo nastaviti stol za senco. Gozdne jagode pa so se krepko namnožile, ko sem jih postavila na tla k oknu in se niso več pražile na ograji. Tako sem se odločila, da bomo v bodoče imeli malce več jagodičja na balkonu in sicer na tleh, na izpostavljene dele na ograjo,  pa bom spomladi najverjetneje posadila sivko, ki bo edina kos močnemu soncu.
Ker nisem hotela klasičnih korit, sem pobrskala po spletu in si naročila gajbice. Gospod mi jih je po želji še prelakiral in malce bolj zgostil letvice, da so bolj korita kot gajbice. Njegova hči pa mi jih je prav prijazno dostavila v Ljubljano. Priporočam, tule si poglejte še ostale stvari, ki jih ponujajo.

 Minilo je kar nekaj časa, odkar jih imam in so se kar načakale, da so dobile svoje mesto. Pomladi ko bo vse cvetoče (držim fige) pa bodo dobile svoj pravi izgled.
Zdaj pa k projektu. Takole sem namestila koleščka, saj balkon kdaj pa kdaj tudi pomijemo :).

Potem sem iz vrečk čokolina zašila notranje “korito”. Ja in ves čokolino smo sami pojedli, bolje rečeno mala Lumpa. Če bi imela vrečke še iz svojega otroštva, bi pa …

Te sem ga zapolnila s stiroporjem (nekje imam bojda nekaj gorenjskih korenin), da ne bo šlo toliko zemlje v korita in ne bodo pretežka.

Nato sem dodala zemljo in naše gozdne in vrtne jagode. Gozdne so se namnožile na našem balkonu, vrtne pa so v čakanju na presaditev in vestnem zalivanju  v večini zgnile. Nekaj mi jih je le uspelo rešiti.
Takole izgledajo jagodni zabojčki.

Ko sem jih zalila, je voda pritekla po tleh :(.
Zato sem vzela strgano pelerino in izpopolnila preostala dva “korita” takole.

Pelerino sem nalepila s silikonom in zatrdila še z Duct tape-om. Če  bi “A je to?” imela Duct tape. 🙂
Tu pa sem posadila tulipane, prav posebne in komaj čakam, da bo pomlad.  🙂
Izpopolnjena  izdelava zadrži vodo, tako da bodo tudi jagodni zaboji deležni posodobitve, samo da najdem še kako pelerino. 🙂
Kako je lepa ta jesen!

Avtor: tinasurfa

Zaenkrat po netu, nekoč pa zares :)

9 thoughts on “Gajbice in reciklaža

 1. saj malo vode pa tudi mora odteči, če ne bodo rastlince zgnile 🙂
  SUPER IDEJA! Škoda, ker ne jemo čokolinota 🙂

 2. Super ideja 🙂
  Če boš rabila pa še kakšno malino pa kar povej, jaz jih večkrat letno ven mečem 🙂

 3. A misliš da bodo zgnile kljub temu, da je stiropor spodaj?
  Ja sej gajbice imam od poletja, pa sem rabila celo večnost, da sem se spravila k delu. Zdej jih pa kr gledam :)!

 4. Ja bom naročila še gajbic, če se bo tole obneslo, pa bom poskusila še enkrat z malinami.
  Sej veš, trmasta pa sem :).

 5. Jaz pa malce EkO BIO dvomim v stiropor. Ker plastika v stiku z vodo tudi razpada in potem bodo rožice in jagodke veselo papcale to plastiko. 😦
  Morda bi bilo bolje uporabiti kaj organskega v ta namen. Mogoče žaganje, vejice ali polena? Bi bilo še bolj zračno.

  To jaz.. ki sem pred 15 minutami vrgla v smeti kaktus, ki mi je zgnil. :/
  Vprašaj še koga. 🙂

 6. 🙂 men kaktusi uspevajo, čist prelena za zalivat. 🙂

  Stiropor je bojda v vodi netopen in kemično nevtralen. Tok sem si pa pogledala prej, da ne bi zastrupila sama sebe. Kaj več pa tudi jaz ne vem. Vem da sadike v njem prodajajo. Pa v plastičnih lončkih tudi. Mogoče se kdo javi z več znanja.
  Lubje je bila moja 2. izbira in posledično dražja opcija, ker ga nismo imeli doma in ker bi bile gajbice zagotovo težje, je odpadel.

 7. Odlično. Tega pa nisem vedela. Verjetno ker deluje tako švohcen, sem si predstavljala, da se to kar stopi v stiku z vodo. 🙂

 8. Tinčiiiiii stiropor je čist ok, sem ga sama tud že tako uporabljala; mislim, da je glede kemikalij z lubjem slabše…ga tok pošpricajo, da je kaj…glinopor je tud ok; samo tud dražje…Držim pesti za rastlinice :)))))

 9. No me veseli!
  Zdej je problem, da sem ob urejanju ugotovila, da me ploščice in neurejena fasada sam še bolj iritirata. 🙂