tinasurfazavas

Šola in uniforme

2 komentarja

Eh brezveze, danes so me na ulici ujeli in vprašali, če sem za šolske uniforme? Ne, nisem. Zakaj pa ne? Nimam še izdelanega stališča! Mal sm zmrznila, tko kot v srednji  šoli pred tablo ;).

Valjda sem ga kasneje podrobno razdelala, stališče mislim :). Nisem prepričana, da bi uniforme prinesle kaj dobrega, morda le kak zaslužek znotraj države (šivilje in snovatorji), pa še to bi se kasneje vse naveliko kritiziralo… Socialnih razlik s tem ne bi zakrili, nekaterim bo kljub uniformi krulilo v želodčku. Podobno kot z ocenami, otroci se znotraj razreda pozicionizirajo ne glede na ocene ali opismeno ocenjevanje, pa če nam je to všeč ali ne. Ampak saj je kasneje v življenju tudi tako.

Od kar pomnim, bi vsi mir, ljubezen pa enakost za vse. V resnici bi si pa vsak želel biti kdaj drugačen, pravzaprav vsak sam sebe dojema za drugačnega od ostalih, pa saj živimo v času, kjer se individualnost izraža na vseh področjih, še posej v oblačilih. Vsaj zadnjih 15 let kar jaz pomnim, je tako.

Pa to, da bi bilo manj stroškov! Pa kaj še?

Sam moje skromno mnenje, če me boste slučajno na Preverjeno videli vso zamrznjeno. Nisem za na TV in sem se tudi hotela izogniti nastopu, pa me je novinarka ujela na limance!

Avtor: tinasurfa

Zaenkrat po netu, nekoč pa zares :)

2 thoughts on “Šola in uniforme

 1. Sicer fino napisano in bi se kakšen mesec nazaj morda celo strinjal, a po izkušnji z uniformami mislim, da je tole razmišljanje precej mimo.

  Letos sem se z družino za šolsko leto preselil v ZDA. Sin in hči imata “dress code” v šoli. Nekakšne uniforme, a malce manj striktno. Pri sinu to pomeni, da mora nositi polo majico in khaki hlače. Šola se je začela pred 14 dnevi: cene oblačil so pred začetkom blazno spustili in imeli razprodaje za šolska oblačila (JC Penny, khaki hlače $8, $5 polo shirt). Vsak dan je jasno, kaj bosta sin in hči oblekla, ni več nobenih zadreg pri oblačenju ali pa zmišljevanja, kaj bo tisti dan. Ker so bile cene nizke, smo vsakemu za kakšnih 50 EUR nakupili dovolj, da lahko gresta vsak dan v svežem. Kombinirata lahko barve (khaki, modra, in bela so te, ki jih tipično predpisujejo). Tudi v šoli zgledajo skupine lušno, ni nobenih razlik v stilu oblačenja med revnejšimi in bogatimi. Skratka, totalno super. Razlike med mulci seveda so, a se kažejo v delu, idejah, zanimanju za različne predmete. Starša sva navdušena.

  Pred obiskom v ZDA bi morda bil tudi sam proti in razmišlal podobno kot zgoraj, a po tej izkušnji sem mnenje spremenil. Tudi sicer upam, da v Sloveniji debata ne bo potekala kar na pamet, in da bodo lahko spregovorili tudi tisti, ki so zadevo okusili in preiskusili v živo.

  Je pa tudi res, da ni nujno, da uniforme uvede država. Tu, v ZDA, jih namreč predpisujejo posamezne šole oziroma skupine šol.

  • Pozdravljen in hvala za komentar,
   žal se je debata bolje razvila v FB komentarjih na moji strani. Bom skušala tukaj malce povzeti.

   Dve mami, ki sta tudi za uniformo sta predvsem zgroženi nad dekleti v višjih razredih in srednjih šolah, ki tja bojda hodijo vse razgaljene, našminkane … in mislita, da bi morda uniforma bila rešitev.
   Problem je da šola in učitelj izgubljata ugled in veljavo, zakar so ali smo najbolj krivi starši. Tega se ne bo rešilo z uniformami.

   Tole v ZDA s kodeksom oblačanja se sliši milejše kot uniforma, ampak tu nikakor ne bom nakupila za 50€ uniforme. Ravno včeraj sem dala v trgovini z blagom ( v slovenski predilnici, ki izdeluje blago) 45 € pa bo ravno za 2-oje hlače in 3 t-shirte ki jih bom izdelalal sama. Tu oblačila nikoli ne bodo tako poceni kot v ZDA.
   Najverjetneje ja marsikaj neprimerljivo z ZDA in vsi radi izpostavljamo samo tisto kar je bolje. Meni se npr. niti sanja ne, kaki so stroški šolanja v ZDA, zagotovo pa ni poceni. Bojda, da ni sprejemnih za glasbeno šolo, pri nas pa grozen naval in velika selekcija. Sigurno so še kaki plusi in minusi, ampak to so že druge teme.

   Sama sem mnenja, da se v Sloveniji preveč oziromo po tujih vzorih, namesto, da bi se obrnili navznoter. Tudi v šolstvu bi veliko lahko prihranili, če ne bi imeli vsako leto novih delovnih zvezkov za prvo triado in bi mogoče spacali tiste dva učbenika na razred, ki bi si jih človek sposodil in bi kupili le zvezke. Najverjetneje bi bilo tudi ceneje, če bi vse skupaj poenotili ne pa da da je 10 založnikov (govorim na pamet, morda jih je še več).

   Ampak kot že mnogokrat rečeno, to je le moje mnenje, kaj je najbolje za nas, bodo pa bojda povedali v parlamentu!